Inte denna gången heller

Sedan "fallet" blev känt i svensk media för tio år sen, så har jag följt Annika Östbergs öde, i ett kvinnofängelse i Kalifornien.

4 gånger nu, har hon och hennes advokater försökt få hennes "25 years to life" omvandlat till ett tidsbestämt straff så att hon kan överföras till Sverige och ett svenskt fängelse.

Många felaktigheter och rättsövergrepp har lett fram till att Annika nu sitter där hon sitter. Självfallet har hon en hel del ansvar och skuld i det själv - något hon för övrigt inte på något sätt förnekar!

Men i det läge som nu råder, så handlar hennes livstidstraff för mord(vilket i sig är helt absurt, eftersom det bevisats i domstol att hon inte rört nåt vapen!), inte på något sätt om att fängelsetiden ska rehabilitera och att Annika så småningom ska kunna komma ut i samhället som en produktiv, skattebetalande medborgare! Hade det handlat om det så hade Annika för längesen varit utanför murarna, det är jag helt övertygad om!

Nej, hennes fängelsetid och anledningen till att hon gång på gång får avslag på sina ansökningar om ett tidsbestämt straff, handlar istället om hämnd!

Det amerikanska rättssystemet hämnas på Annika, som såg på när hennes dåvarande pojkvän sköt 2 personer, däribland en polis, med berått mod, och sedan av rädsla för konsekvenserna, hängde sig i sin cell och därmed dumpade ansvaret i knät på Annika.

Offrens familjer, som jag inte alls på något sätt vill ta ifrån rätten att sörja sina döda anhöriga, hämnas på Annika genom att vid varje förhör med Board of Prison Terms få ha det sista ordet om vad de tycker ska hända Annika.  - och helt självklart river dessa möten upp deras sorg och saknad och hämndbegäret väcks på nytt till liv.

Vi har inte den optimala fångvården i Sverige, det kan jag inte tycka - vi behöver fler kunniga åklagare, advokater och domare - speciellt vad gäller hedersrelaterade brott, kunskap om andra kulturer, en mer feministisk syn, osv.

Men vad vi inte behöver och som jag hoppas vi aldrig kommer att få heller, är ett rättssystem som är politiskt styrt och som dessutom ofta, ofta drivs av hämndbegär!

(Tanken slår mig att hade de döda varit svarta knarkare och inte vita män, varav den ena dessutom polis, så hade detta blogg-inlägg varit meningslöst, för då hade Annika överhuvudtaget inte blivit dömd, på det sätt som nu har skett!  Därmed INTE sagt att svarta knarkhandlares liv är mindre värt - PRECIS det MOTSATTA, faktiskt!)http://www.annikadeasy.org/annika_se.html

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=829855

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=422295

Boken "Sorgfågel" om Annikas liv:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185015490

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback