Kungen är död - Låtom oss äta bakelse!

Idag är det Gustav Adolf-dagen. Då ska man äta bakelse. Tydligen.

Överallt i alla kondis-fönster ligger den lilla mumsbiten, med en byst av Gustav II Adolf i mörk choklad ovanpå.

I utbildningssyfte och för den nyfikne, kommer här förklaringen till bakelsen:

Gustav Adolfsbakelse är en särskild bakelse till minnet av Gustav II Adolfs dödsdag den 6 november 1632. Bakelsen skapades 1909 av konditorn Carl Bräutigam på konditoriet Bräutigams på hörnet Östra Hamngatan/Kungsgatan i Göteborg i Sverige.

Bakelsen känns igen på en silhuett av Gustav II Adolf som pryder den. Bakelsens innehåll kan variera vilket även silhuetten, som ofta är gjord i marsipan eller choklad, kan göra.

Urspungsformen tillverkades i gips och kisel och föreställde en byst av Gustav II Adolf.[källa behövs] Originalhuvudet skall vara i rosa marsipan. Originalbakelserna hade smak av choklad och citron tillverkades av smörkräm mellan sockerkaksbottnar och helt doppade i glasyr.(Wikipedia)

Gustav II Adolf, var kung i Sverigen 1611 till 1632, då han gick in i dimman och aldrig kom ut igen!

Varför firas det med bakelse??

Kommentarer
Postat av: Petra

Jag hoppas jag bli en glasstårta när jag dör! S

2008-11-06 @ 22:26:30
URL: http://artificiellblond.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback